Algemene medicatie

Naast behandeling met PH – specifieke medicatie kan behandeling met andere medicatie nodig zijn.

Bloedverdunners

Bloedverdunners zijn medicijnen die de stolling van bloed tegengaan. Deze worden, bij sommigen vormen van PH voorgeschreven omdat die patiënten de neiging hebben kleine bloedstolsels in hun longvaten te vormen. Patiënten moeten bij sommige bloedverdunners regelmatig hun bloed laten controleren om er zeker van te zijn dat het bloed de juiste stollingstijd (INR) heeft.


Diuretica (plastabletten)

Veel PH-patiënten krijgen diuretica voorgeschreven, beter bekend als plastabletten. Dit helpt om vochtophoping tegen te gaan, zodat het hart niet belast wordt door een te grote hoeveelheid vocht in het lichaam.


Zuurstof

Patiënten met een long- of hartafwijking kunnen vaak niet voldoende zuurstof opnemen om in de lichaamsbehoefte te voorzien. Dit is schadelijk voor het lichaam en maakt dat de patiënt zich erg vermoeid voelt. Tevens zorgt een te laag zuurstofgehalte voor het verder samenknijpen van de bloedvaten in de longen, hetgeen bij PH natuurlijk zeer onwenselijk is. Het gebruik van extra zuurstof kan bij inspanning uitkomst bieden om een betere inspanning te kunnen leveren of sneller te herstellen na een inspanning. Sommige patiënten hebben echter ook in rust een te laag zuurstofgehalte en moeten continu zuurstof gebruiken.